ПРОСЛАВА ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ У НАТАЛИНЦИМА

ПРОСЛАВА ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ У НАТАЛИНЦИМАПразник Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене нарочитим духовним слављем прослављен је у  шумадијским Наталинцима.  Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски  Господин Јован, уз саслужење опленачког свештенства, у оквиру које је пререзан и славски колач.

Храм Св. цара Константина и царице Јелене у Наталинцима почео је да се гради 1882.године, а пропојао је 3.децембра 1889.године. У овом храму налазе се иконе са старог иконостаса Саборне цркве у Београду. Храм Св. цара Константина и царице Јелене у Наталинцима почео је да се гради 1882.године, а пропојао је 3.децембра 1889.године. У овом храму налазе се иконе са старог иконостаса Саборне цркве у Београду.

Беседа епископа Јована у Наталинцима

У литургијској беседи Владика Јован је најпре свима честитао празник и храмовну славу, а затим се посебно осврнуо на речи Христове: „Ја сам Пут, Истина и Живот“, и преко њих објаснио вернима да је Господ Исус Христос једини Спаситељ света и човека. Ни овај пут Преосвећени није пропустио прилику да поучи вернике овог краја о значају доласка на најважнију службу наше Свете Цркве – Свету Литургију. Истакао је да само испуњавајући овај храм о недељи и празницима они могу потврдити свој хришћански призив и избор. Долазећи редовно на службу Божију они ће примати благослов Божији и даље га преносити у своје домове. Такође на служби Божијој моћиће да доживе већ сада предокус будућега Царства Небескога и да чују речи Светог Еванђеља које ће их поучити како да практично у животу примене истине вечног живота.

Након Свете Литургије заједничарење се наставило за трпезом љубави, коју је припремио старешина храма протонамесник Радивоје Марић са својим парохијанима.

јереј Никола Симић