ЧЕТВРТАК СЕДМЕ СЕДМИЦЕ ПО ПАСХИ У СТАРОЈ ЦРКВИ

ImageЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у четвртак седме седмице по Васкрсу, служио Свету Литургију у Старој Цркви. Проповедајући на 52. зачало Јеванђеља по Јовану, Владика је вернима посебно апострофирао важност заповести Господње у овом Јеванђељу, изражене у најдиректнијој форми речима Христовим: „Ово вам заповедам да љубите један другога“, (Јн 15:17), где Господ од нас тражи да лично учествујемо у заједници љубави и Духа са Оцем кроз Сина, будући да нас је, како је Епископ нагласио цитирајући (Јн 15, 18) „...Него вас ја изабрах од света“, Спаситељ наш позвао на ту заједницу.

Овде је Владика објаснио вернима разлику између онога што, с једне стране, називамо свет и онога што, с друге стране, познајемо као Цркву Божију и у контексту са предходним истакао узвишеност оваквог позива упућеног свакоме од нас појединачно. „Црква није институција, Црква није дирекција, у Цркви нема демократије, у Цркви смо призвани да служимо...“ речи су Владике Јована којима је он осликао улогу верних у Цркви Божијој у оквиру не само лаичке службе, већ као смисао и суштину свих служби и презвитерске и епископске.

На крају своје беседе Владика се осврнуо и на речи Господње које имају упозоравајући и застрашујући призвук „...Доћи ће време када ће сваки који вас убије мислити да Богу службу чини“ (Јн 16:2), упозоравајући верне какве ће све последице имати људска гордељивост, која ће толико изопачити људски ум, да човек више неће моћи да разликује истину од прелести, те да је зато неопходно да се као хришћани трудимо, служећи једни другима у Цркви, да испунимо речи Христове с почетка данашњег Јеванђеља: „Ово вам заповедам да љубите један другога“, указујући на љубав као есенцијални садржај наше вере у Бога.

Након одслужене Литургије, у просторијама Старе Цркве, Владика је са братством овога храма, разговаро о плановима за прославу литије града Крагујевца и славе Старе Цркве, где су конкретизовани поједини планови, који се тичу учешћа друштвених структура града: Српске војске, полиције, те појединих служби које би својим присуством требало да увеличају Литију града.

ђакон Мирослав Василијевић