ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУ

ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУХрам Светог мученика Лазара Косовског у крагујевчком насељу Белошевац и ове године свачано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Лиургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва, а на Литургији су присуствовале и игуманије манастира Каленића и Драче.

Догађај који је обрадовао све чланове парохијске заједнице јесте одликовање старешине храма оца Милована Антонијевића у чин протојереја – ставрофора са правом ношења напрсног крста. Дугогодишњи рад оца Милована на Њиви Господњој који поред парохијских обавеза обавља и дужност секретара Епархије шумадијске, награђен је у присуству његових многобројних парохијана и његове угледне породице.

Беседа др Зорана Крстића у Белошевцу

На Светој Литургији верном народу богонадахнутом беседом обратио се ректор Крагујевачке богословије Св.Јован Златоусти протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор хришћанске социологије и канонског права на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, тумачећи Јеванђелиста Матеја и његову причу о кушањима Христовим у пустињи. Суштина нашег овоземаског живота јесте да иштемо Царство Небеско и правду његову, а све остало по Христовим речима ће нам се само додати. Господ нас неће оставити ни гладне ни жедне, али у хијерархији вредности које се односе на наш живот и његово усмерење, Царство Небеско нам мора бити на првом месту. То је оно за чим је тежио и Св. Кнез Лазар задобивши вечни ореол мучеништва, нагласио је отац Зоран.

Након причешћа верног народа, одслужен је парастос Косовским јунацима и пререзан славски колач. Домаћин је била месна заједница Белошевац. У име градских власти овом значјном догађају присуствовао је потпреседниик Скупштине града господин Саша Миленић.

ђакон Мирослав Василијевић