Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНЕ МАТИ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ПРЕПОДОБНЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋКао и протеклих година и ове године је у манастиру Каленићу о празнику Св. преподобне Анастасије Српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио у навечерје празника бденије, а на празник Свету Архијерејску Литургију.

Св. Литургију је својим певањем улепшао гостујући женски хор из Звечана са Косова и Метохије.

Проповедајући на задату Јеванђељску тему Мт зч. 25. (8, 5-13) о исцељењу капетановог слуге Владика Јован је као пример јаке и чврсте вере навео ову дивну Јеванђелску причу. На нама је да из дана у дан узрастамо у вери, да снажимо нашу веру и да је потврђујемо вером у Христа, по примеру капетана из Јеванђеља, пред чијом је вером Христос остао задивљен. Снажну и јаку веру имали су и Свети преци наши. Св. Анастасија Српска мајка Св. Саве чији спомен данас вршимо јесте оличење те и такве вере. Господ је препознао и услишио њену молитву, и подарио јој у позним годинама најмлађег сина Св. Саву. Вера ове Свете жене јесте вера задојена вером у Христа, истакао је на крају своје беседе Епископ шумадијски.

Беседа епископа Јована у манастиру Каленић

После заамвоне молитве пререзан је славски колач, након чега је сестринство манастира Каленића приредило свечану славску трпезу.

 

јереј Иван Јовановић