ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦУ суботу 11. јула, празничничним бденијем, отпочело је молитвено прослављање Верховних и сваке хвале достојних апостола Петра и Павла, у манастиру Ралетинац.

Свечано празничнично бденије поводом храмовне славе овога манастира, служио је Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење високопреподобног оца Серафима, игумана манастира Денковац, високопреподобног протосинђела оца Алексеја, крстоносних отца; Милована Антонијевића, Животе Марковића, ђакона Саборног храма Ивана Гашића и Небoјше Јаковљевић.

Након одслуженог бденија Владика Јован честитао је високопреподобној игуманији Евгенији и свом сетринству као и благочестивом народу храмовну славу.

За несебично залагање и свесрдну помоћ манастиру Ралетинац, Владика Јован уврстио је у ред задужбинара Епархије шумадијске г-дина Борислава Јелића из Смедеревске Паланке.

Манастир Ралетинац посвећен Светим Апостолима, налази се на шумовитим обронцима планине Кременца, недалеко од села Великих Пчелица код Рековца. Нема поузданих података када је настао. Према народној традицији, подигнут је почетком 15. века као испосница оближњег манастира Денковца.

По другом предању манастир је задужбина извесне Рале чије мошти се и налазе у храму, једне од три кћери непознатог српског племића који је погинуо у Косовском боју. По том предању и по именима ове три девојке Рале, Дене и Саре – сазидане су три цркве на подручју села Великих Пчелица. Ове светиње су по њиховим именима назване: Ралетинац, Денковац и Саринац.

Молитвено славље настављено је уз трпезу љубави, коју је спремила мати Евгенија са сестринством.

 

протонамесник Сретко Петковић