Архијерејска Литургија у манастиру Павловац –Рукоположење у чин ђакона

Архијерејска Литургија у манастиру Павловац –Рукоположење у чин ђаконаЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан Св. Деспота Стефана Лазаревића и преподобне Евгеније 01. августа 2009.године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Павловац, у самом подножју планине Космај. Епископу су саслуживали архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Владан Јовановић и јереј Александар Новаковић парох лазаревачки.

И овог пута Епископ шумадијски изговорио је снажну и дубоку беседу говорећи о значају Св. Евхаристије, истичући значај чврсте вере и искрене молитве у смирењу, какву је имао и Св. Деспот Стефан Лазаревић. Преосвећени Владика је присутном народу изнео готово целокупан живот Св. Деспота Стефана Лазаревића. Још једном је Епископ потсетио све присутне колика је наша потреба за Св. Причешћем и да без сједињења са Господом Исусом Христом кроз Св. Тајну Причешћа нема вечнога живота.
У току Св.Литургије Владика Јован рукоположио је  у чин ђакона дипломираног теолога Владу Димитријевића из Црљана. Поучавајући новорукоположеног ђакона, Епископ у први план ставља важност одговорног служења Цркви и колики је значај Св. Тајне рукоположења и благодати коју прима, а и колика је његова одговорност.
После заамвоне  молитве Преосвећени Владика је пререзао славски колач . Домаћин славе био је Милоје Белић из Кораћице. После одслужене Литургије на којој је певао хор из Тополе, приређена је заједничка трпеза љубави у конаку манастира Павловац.

 

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована у манастиру Павловац

јереј Ратко Аврамовић