МАНАСТИР ПЕТКОВИЦА КОД СТРАГАРА ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

МАНАСТИР ПЕТКОВИЦА КОД СТРАГАРА ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУСвечаном Архијересјком Литургијом на дан Препмуч. Параскеве – Петке, 8. августа 2009. године обележена је храмовна слава једног од најстарих манастира у Шумадијској епархији - Петковици код Страгара. Литургијско сабрање предводио је Епископ шумадијски Г. Јован са својим свештенством, узносећи молитве за ову светињу и народ који је походи. Честитајући славу Владика Јован је подсетио на културни и историјски значај овога манастира, на светињу у којој су се састајала многа поколења, пре свега жељна непрестане милости и помоћи Божије.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Свете Петке код Страгара, 8. август 2009. године

Манастир је настао највероватније крајем 13. века, а у време владавине краља Драгутина. На то указује фреско-сликарство које, по неким стилским особинама, посебно палеографским одликама натписа, припада последњој деценији 13. века.

Исто тако, надгробна плоча са натписом у коме се каже: „Лета 6887 (1379) умре раб Божи монах Доментијан звани…. Димитрије…“, сведочи да манастир Петковица постоји као мушки манастир у доба владавине кнеза Лазара. Још један монах Доментијан сахрањен је на монашком гробљу 1443. године. Због свог истуреног положаја, манастир је био стално на удару многих освајача, посебно турских. После пада Деспотовине (1459), Петковица је запустела. Манастир је обновљен и освећен је 2004. године.Несумњиво, средњовековни живот манастира Петковице био је блиско повезан са значајним политичким и привредним средиштем Деспотовине – оближњим градом Сребреницом у којем је одржан и последњи државни сабор у слободној Србији, када је за наследника деспоту Стефану Лазаревићу одређен Ђурађ Бранковић.