НА ОПЛЕНЦУ ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ – 88 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА

НА ОПЛЕНЦУ ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ – 88 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА Поводом осамдесет и осам година од упокојења Краља Петра I Kaрађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је 16. августа 2009. године Свету Архијерејску Литургију а потом и парастос краљу Петру, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу је саслуживало свештенство опленачког намесништва на челу са Архијерејским намесником опленачким протојерејем –ставрофором Миладином Михаиловићем. На Светој Литургији и парастосу присуствовао је Његово Височанство Принц Владимир Карађорђевић са својом породицом. Присутнима се пригодном беседом обратио Епископ шумадијски. Бог је дао човеку слободу, а на човеку је како ће да је искористи и употреби. Када човек злоупотреби своју слободу, он чини грех и удаљава се од Бога. Лек за то је вера. Само вера у Бога може нас спасти и помоћи. Св. Ап. Павле је рекао да све можемо у Христу. Човек који нема вере у Бога, лута као човек који нема светиљку у мраку, удаљује се од Бога и иде у пропаст. Вера је живи однос са Богом. Ако имамо веру у Бога имамо све, ако немамо веру у Бога немамо ништа. Ако подаримо Богу своју душу, вољу, ум и срце, ето нам и вере. Бог је тај који верује у човека и у његов преображај, али све је на човеку, јер је човек слободно биће.

Беседа епископа шумадијског на Опленцу код Тополе , 16. 08. 2009. године

Праву веру имао је и Краљ Петар I јер је служио своме народу, истакао је Првојерарх шумадијски, који је верном народу представио новог ђакона тополског Остоју Пешића.

После одслужене Свете Литургије приређена је трпеза љубави у вили Карађорђевића на Опленцу.

Kраљ Петар је умро 16. августа 1921. године у Београду, а 22. августа је његово тело положено у крипту на Опленцу. Тек по завршетку гробне Цркве Карађорђевића 1930. године, његове земне остатке је Краљ Александар пренео у горњи ниво задужбине, где почивају наспрам његовог деде Вожда Карађорђа.