ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ Уочи празника Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у уторак 18. августа 2009. године празнично бденије, а сутрадан и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу Рудничком.

Колики углед ова светиња ужива у Шумадији сведочи нам велики број благочестивог народа на Светој Литургији сабраног око свог Епископа, чиме се потврђује да је Преображење предокус, предокушање Царства Небескога.

Дирљиво је било видети колико снага и моћ једног тако великог Господњег Празника преображава целокупну творевину јер је Света Литургија служена на отвореном, а вредне и трудољубиве сестре на челу са преподобном игуманијом Михаилом, учиниле су да ова светиња никога не остави равнодушним. Као што је Христос Преображењем дао снагу Својим ученицима, уверио их да је Он заиста Христос, Син Божји и Спаситељ, тако се и у Благовештенском преображењском дану могла видети не само обична радост на лицима честитих и побожних шумадијских сељака и оних који су дошли са стране, него Литургијска радост остварена у живим личностима. Епископ шумадијски у својој беседи позвао је на преображај свакога од нас. Да би било преображења нашега мора да се преобрази срце наше, мора да се преобрази ум наш. Господ нам често говори о чистоти срца нашег и каже, да из срца нашег излазе и благе вести, и добре вести, али и зле. Владика је позвао да и ми изађемо на Гору нашег Преображења, да порадимо на нашем спасењу, да би кроз труд и подвиг преобразили и другога.

 Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Преображење у манастиру Благовештење 2009. године

После заамвоне молитве освештано је грожђе, да би се на крају литургијска радост продужила заједничком трпезом љубави.