ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ Владика Јован – Употребите Ваше знање на добро

Призивом Светог Духа 1. октобра 2009. године обележен је почетак нове школске године на Правном факултету у Крагујевцу. Молебан је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства Саборног храма, а призиву су присуствовали сви професори и студенти, од којих су већина њих полазници прве године студија.

На крају призива Светога Духа у преупуном амфитеатру надахнуто слово је одржао Владика Јован. Он је позвао студенте да своје знање које буду стицали током студирања користе на добро себи и својим ближњима, додавши да је образован само онај човек “који има образа”. Увек морамо имати на уму оне речи апостола Павла: “Знање надима а љубав изграђује“ (1. Кор. 8, 1). Употребите ваше знање на добро, поручио је Првојерарх шумадијски.

Ове речи Владике Јована односе се поготово данас на модерно школство које је углавном усмерено на пружање знања и све већег броја информација, а далеко мање на васпитање и обликовање људи. Имати знање није исто што и живети по Богу, а то значи учествовати у животу Цркве. Човек који живи животом Цркве, у складу са вољом Божијом, у стању је да разреши и такве животне драме пред којима су наука и техника немоћне.

Након Владикиних речи студентима су се обратили професори др Предраг Стојановић, декан Правног факултета и др Невенка Бачанин, председница Савета Правног факултета, затим председник Општинског суда у Крагујевцу - Жарко Стевановић и Иван Тодоров, потпреседник Олимпијског комитета Србије. У име студената говорио је Стефан Вук Милановић, председник Студентског Парламента .

јереј Горан Мићић