СМИРЕЊЕ ЈЕ ТЕМЕЉ СВИХ ХРИШЋАНСКИХ ВРЛИНА

СМИРЕЊЕ ЈЕ ТЕМЕЉ СВИХ ХРИШЋАНСКИХ ВРЛИНАДиван је Бог у светима својим! Сабрана око Tрпезе Господње Црква је и данас, славећи светитеље Господње, славила васкрслога Христа и свето име његово, које их је и прославило. Свети Великомученик Фока, ради чијег смо се помена окупили, са смирењем прихвативши страдање у име Христово, прихватио је смрт и васкрсење у Господу. Управо на ову хришћанску врлину – смирење све нас је подсетио Владика наш Јован тумачећи јеванђелске речи Св. Апостола Луке.

Смирење, као темељ и начело свих хришћанских врлина, мора бити основа живота и сваког правог хришћанина јер „у смирењу благодат почива и Дух Свети обитава у тој врлини“, а благодаћу Светога Духа ми хришћани задобијамо Царство Небеско. Смирење иде испред самога Христа и оно се показало савршеним у Његовом крштењу, о коме смо слушали у данашњем јеванђељу. Крштењем Христовим од Св. Пророка и Претече Јована небо се отворило за нас. Слуга је крстио смиреног Господара, а Господар све творевине смирењем је показао и нама пут ка небу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог Саве у насељу Аеродром - Крагујевац

Са Епископом нашим Јованом, који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Цркве Св. Саве у крагујевачком насељу Аеродром јереј Немања Младеновић, јереј Бранислав Матић, и јереј Драган Поповић, као и увек добродошли гости на свакој трпези благодарности протојереј-ставрофор Милан Борота и протојереј-ставрофор Живота Марковић, заједно са верним народом. Опет, као имного пута до сада, Црква Божија је заједничарећи у часним даровима заједничарила са васкрслим Господом у нади на васкрсење и живот вечни.

Драган Поповић, јереј