ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ЦРКВУ СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У КОПЉАРИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦА

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ЦРКВУ СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У КОПЉАРИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦА Неизмерни благослов Божији излио се у недељу 11. октобра 2009. год. на вернике и житеље села Копљари надомак Аранђеловца, када је у овом малом шумадијском селу освећена црква преподобне Анастасије Српске, мајке Светога Саве. Неизмерна је била и радост у срцима свих оних који су се трудили и успели да подигну прву цркву у целој Србији која је посвећена великој и дивној Анастасији Српској.

Ницање ове мале, али јединствене цркве отпочело је јануара 2006. год. када је Епископ шумадијски Г. Јован благословио да се црква подигне на пољани у центру села, поред основне школе. Јуна исте године Владика Јован је освештао земљиште за цркву, да би почетком новембра било обављено и освећење темеља. Понесени благословом Св. Анастасије и жељом да се у њиховом селу прославља Господ, а вођени председником Грађевинског одбора г. Драганом Прекићем, верници Копљара и околине су као једна породица прионули на прикупљане средстава за изградњу цркве, уграђујући себе и своје потомке у Дом Божији. Крајем априла 2007. год. грађевинска екипа на челу са г. Милинком Милетићем из Крагујевца, отпочиње зидање и већ крајем августа црква бива озидана. Током 2008. год. завршена је већина грубих радова, а крајем марта Владика Јован је освештао девет крстова за цркву- два велика, позлаћена и седам малих од прохрома. Током 2009. год. у Цркви је постављен мермерни под и дрвени иконостас, започето је фрескописање олтарске апсиде и црква је комплетно опремљена свим богослужбеним сасудима и књигама.

На дан Св. исповедника Харитона, 11. октобра, на стотине људи је дочекало свог Архијереја и присуствовало освећењу храма Божијег. Освећење је обавио Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање умировљеног Епископа аљаског Г. Николаја, игумана студеничког Архимандрита Тихона, Архијерејских намесника: орашачког Миће Ћирковића и опленачког Миладина Михаиловића и бројног свештенства орашачког намесништва. Радост и красота овог великог сабрања била је крунисана и тиме што је Владика Јован у Св. Престо Копљарске цркве, поред моштију Св. великомученика Лазара Косовског, положио и део моштију Св. мајке Анастасије.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Копљарима

Током Св. Литургије, Владика Јован је одликовао надлежног пароха, протојереја Милисава Симића, правом ношења напрсног крста, због труда и љубави које је уложио приликом подизања и уређења цркве у Копљарима. Након Св. Литургије, Владика Јован се обратио сабраном народу, заблагодаривши Богу и свима који су и најмање допринели да се подигне Црква преподобној мајци Анастасији и то прва у целој Србији. Подижући овај храм, рекао је Владика, ово село и сви његови житељи подизали су и уздизали себе ка Богу, а храм је онај део неба на земљи који нас увек и довека уздиже и приближује Богу. Владика Јован је посебно емотивно говорио о Св. Анастасији, проналажењу њених моштију док је био игуман у Студеници, као и о својој везаности за мајку Анастасију, чијим се молитвама опоравио након тешког саобраћајног удеса и након петомесечног боравка у болници, када је био скоро непокретан. Зато је замолио све присутне, а посебно жене и мајке, да се увек молитвено обраћају Св. Анастасији, која је заштитница овога храма, села Копљара и свих који у њему живе.

По завршетку Св. Литургије, подељене су грамате захвалности и ордени св. Симеона Мироточивог онима који су највише дипринели подизању ове мале, али прелепе Цркве. Након тога, владике Јован и Николај су са свештенством и свим народом отпратили кратак културно-уметнички програм, који су извела деца Копљара и Орашца, а потом учествовали у заједничкој трпези, која је била спремљена за сав присутан народ.

Након одласка из Копљара, Владике су посетили и храм св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

јереј Александар Миловановић