ПРАЗНИК КИРИЈАКА ОТШЕЛНИКА У ЦРКВИ СВ. САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПРАЗНИК КИРИЈАКА ОТШЕЛНИКА У ЦРКВИ СВ. САВЕ НА АЕРОДРОМУНародним делом Литургијом ми изнова и изнова Духом Светим у историји остварујемо трајање Христа односно Цркве која је Тело Његово кроз земаљске временске периоде…

Преосвећени Владика Јован је служио Свету Литургију уз саслуживање о. Зорана Крстића ректора Богословије св. Јована Златоустог , о. Милана Бороте и братства овог светог храма.

„Јер си Ти Који приноси и Који се приноси, који прима и који се раздаје, Христе, Боже. Учествујући у Литургији (епископ, свештеници, народ) ми постајемо сарадници Христови. Сопствено Тело, Христос изграђује сам, Духом Светим, уз помоћ нашу (Еф 4,12 и Кор 12,4-12), Дакле, у Цркви Он (Христос) из реда светих (лаос) бира црквену јерархију и даје јој посебну и већу службу, благодат и власт (Дап 1,25). „Они су одређени и постављени на изграђивање Тела Његовог и зато, докле траје та изградња, они су неопходни и без њих не може бити Цркве и њеног живота и рада у свету.“ Обдарени благодаћу и свештеном влашћу они, као “служитељи Христови и управитељи тајни Божијих“ (1 Кор 4,1), препорађају народ Духом Светим „у Христу Исусу кроз Јеванђеље“ све док се не уобличи Христос у свима нама и не достигнемо у јединство вере и познања Сина Божијега у човека савршена. Из Христа као главе Тела Цркве истиче сва благодат, службе, власт, науке, пастирство, свештенодејство и преко епископа, свештеника, ђакона све то се пројектује у заједницу Његову - Цркву. Овакав став је увек био и остао темељ сваког благочешћа и богоугодног живота у Цркви.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована 

 

 

Јереј Немања Младеновић