ПРОМОЦИЈА КЊИГА ДРАГАНА ДАМЈАНОВИЋА У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОМОЦИЈА КЊИГА ДРАГАНА ДАМЈАНОВИЋА У ЛАЗАРЕВЦУЦрквена општина Лазаревац је, 15. октобра 2009. године у сали ГО Лазаревац, са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована организовала промоцију опуса књига новинара и писца Драгана Дамјановића.

Драган Дамјановић, је као што смо већ напоменули новинар и писац, члан Удружења Књижевника и новинара Србије који до сада објавио близу двадесет књига прозе и поезије, на десетине фељтона, репортажа и телевизијских емисија. Пред нама су се вечерас нашла његова четири наслова: ''Стазама спасења-путопис са Свете Земље'', ''Тројеручица- чудесни пут од Студенице до Хиландара'', ''Газиместан'' и '' Обилић на вешалима''.

О овим књигама говорио је најпре Проф. др. Светомир Стожинић, академик наше, руске и бугарске Академије медицинских наука, који је наш веома признати интерниста, кардиолог и писац близу 50 књига, не само стручних већ и других као што су књиге '' О стресу и власти'', ''О стресу и стваралаштву'' и о животу у опште. Професор Стожинић годинама прати живот и стваралаштво писца Драгана Дамјановића и, како каже, сматра га човеком који се здушно залаже за Православље и нашу Цркву.

Након њега о књизи ''Тројеручица-чудесни пут од Студенице до Хиландара'' је говорио главни консултант на њеном писању, професор Богословије ''Свети Сава'' у Београду, Александар Јевтић.

Затим нам се обратио и војни топограф Сандре Аца Петкоски, високи официр у пензији, човек који конкурише за Гинисову књигу знања топографије на Балкану и Европи. Господин Петкоски је помогао аутору и његовом сину да реконструишу пут Тројеручице од Студенице до Хиландара, и он нам је говорио, са позиције науке и топографије, о томе како је магаре могло да однесе Тројеручицу, без пратње човека, на тако далек пут.

На крају овог пријатног и, пуног разноликих чињеница и информација, казивања, обратио нам се и сам аутор.

 

јереј Жељко Ивковић