Одштампајте ову страницу

110 ГОДИНА ЈАГОДИНСКЕ ЦКВЕ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

110 ГОДИНА ЈАГОДИНСКЕ ЦКВЕ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛАУ недељу, 18. октобра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Aрхијерејску Литургију у Јагодини. Владици су прислуживали игуман манастира Свети Лука архимандрит мр Алексеј (Богићевић), игуман манастира Јошанице Евтимије (Јутрша), осморица свештеника и тројица ђакона.

Онако како то једино и приличи овом јубилеју, Светом Литургијом, обележен је веома важан догађај за локалну Цркву и све њене чланове који су уложили себе у овај храм и оставили нама у наслеђе да имамо где да творимо заједницу са Богом. То је била прилика да се захвалимо свима онима који су више од једног века служили и прислуживали и који су учествовали у животу Цркве. А где да се захвалимо него опет у Светој Литургији, заједничком делу, која спаја све нас, од оних од пре једнод века па све до оних који су данас својим учешћем потврдили своју припадност и своје опредељење Царству Небеском. У Светој Литургији, предукусу Царства Небеског, која превазилази временске баријере и све нас заједно скупља у окриље Божије, где нема мртвих, него су сви живи у Богу.

Тумачећи Јеванђелске речи: ''И како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима'', Владика је истакао да само неразуман човек, човек који нема нимало љубави према Богу и људима може да остане равнодушан према овим речима, јер су оне суштина нашег живљења и нашег мећусобног односа. Он је говорио о непријатељству и о нашој оптерећености о томе шта ко чини нама, а никако о томе шта ми чинимо другима, а српски народ је сажео цело Јеванћеље у једној реченици: ''Ко тебе каменом, ти њега хлебом''. Не треба да чекамо да нама неко чини добро па да му узвратимо, него треба да поштујемо онај хришћански идеал о љубљењу непријатеља, а то можемо постићи ако изађемо из себе и само ако имамо љубави у себи, а не да у љубави будемо ускогруди.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јагодини

Владика се у својој беседи осврнуо и на јеванђељске речи: ''Будите, дакле, милостиви као и Отац ваш што је милостив''. Своју милост према нама Бог је показао својом целокупном искупитељском делатношћу и својом љубављу према нама. Ту Божију љубав и милост и ова Црква сведочи већ 110 година и позива све нас да се прегнемо из дремежа. Само Бог зна колико је људи за ове године ушло у овај храм оптерећених грехом и колико су овде доживели преображај , али исто тако и колико је одавде отишло неоправданих. Зато смо ми овде да измолимо Духа Светога да нас преобрази и свештенике и народ кроз Јеванђеље и Свете Тајне, јер се то у овом храму дешавало толико времена и дешаваће се и убудуће.

Ово је била и прилика да се се помену и похвале сви који су несебично својим прилозима помогли да се храм, по речима Владике, умије како би што лепши дочекао јубилеј. Тако да је Владика заслужнима доделио захвалнице, а после службе Црквени одбор је приредио пригодну трпезу.

 

јереј Миломир Тодоровић