Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА У ДАРОСАВИ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА У ДАРОСАВИДве недеље након освећења цркве посвећене преподобној мајци Анастасији српској у Копљарима, у орашачком намесништву је освећен још један храм посвећен српском светитељу, овога пута преподобном Симону монаху у Даросави. Двоје великих угодника и светитеља Божијих из рода српскога као да бдију и закриљују својим молитвама Аранђеловац и све вернике орашачког намесништва, што се и осетило током освећења оба ова храма.

Остаје за поколења записано да је у недељу 25. октобра 2009. год. Преосвећени Епископ шумадији Г. Јован осветио храм посвећен преподобном Симону монаху, у народу познатијем као Стефан Првовенчани. Мноштво верника Даросаве и Аранђеловца сабрало се око свога Епископа у дому Божијем да би били сведоци и учесници у чину освећења храма, који се обавља у једном времену и једном поколењу, а остаје за сва времена и све нараштаје до краја света.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Даросави

Изградња храма у Даросави започета је још 1990. године по пројекту Радослава Прокића и наредне године су освећени темељи од стране Блаженопочившег Епископа шумадијског Г. Саве. До 1996. године црква је била озидана и тада се престало са радовима све до 2000. год. када су постављени крстови и звона, да би се поново прекинуло са радовима до 2004. год. Током те и наредне године постављена је столарија, подно грејање и под од гранита и обавњени молерски радови. Са благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована од 2004. год у храму почињу да се обављају богослужења и црквени обреди, што доводи до развоја и утврђивања црквене заједнице. Средином 2005. започета је и изградња парохијског дома који је Владика Јован осветио 2008. год.

Током освећења храма у св. Престо су положене Мошти Св. великомученика Косовског Лазара, те је Владика позвао сав народ се и њему, као и Св. Симону, посебно молитвено обраћају, јер је кнез Лазар кроз своје Свете мошти присутан и у овом храму. Након принесене свете Евхаристије, Владика је честитао мештанима изградњу храма и нагласио да је то њихов дом, заједнички дом према коме треба да се опходе са сваком пажњом и љубављу. Сваки храм је леп на свој начин, истакао је Владика, али најлепши је онај који је испуњен народом и у коме се на свакој Св. Литургији народ сабира и Бога прославља. Зато немојте никада дозволити да ваш храм буде празан, већ се у њему стално сакупљајте, молећи Бога и Св. Симона за вас и све ваше ближње, и Бог ће сигурно чути и услишити ваше молитве, рекао је између осталог Преосвећени Владика.

На крају овог дивног сабрања, подељене су Архијерејске грамате признања за помоћ у изградњи храма СО Аранђеловац и истакнутим предузећима, као и надлежном пароху Бранимиру Товиловићу, који је показао велики труд у изградњи храма и парохијског дома.

 

јереј Александар Миловановић