ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ У ЛАЗАРЕВЦУ“Часни оци, браћо и сестре, драги суграђани, имам необичну част да, у име братства храма светог великомученика Димитрија, вечерас, у праскозорје недеље, а свака недеља је, како сведоче браћа Руси, Воскресеније односно Васкрсење, управо победа живота над свиме што нам се уместо живота у пуноћи намеће, отворим концерт нашег у Христу брата Слободана Тркуље, уметника европског формата, који је ево имао љубави и бриге за труд Христове Цркве у Шумадији у Лазаревцу, да нађе снаге и времена, и препозна и помогне покрете опет те исте љубави према онима којима је вредност живота представљена на погрешан начин.

Није први пут, браћо и сестре, да Црква у Лазаревцу организује оваква сабрања, која поред духовне, имају и културолошку димензију, али је први пут да овакво сабрање у првом реду као свој циљ има не оне који су се сабрали да у њему учествују и пројаве радост живота, него оне којима ту радост треба вратити. Само име нашег вечерашњег госта сведочи томе у прилог, јер име му је Слободан, а слобода је управо оно што нас све чини Богу сличнима и опомиње да ту богосличност не треба злоупотребљавати, него да је морамо чувати и неговати као есенцију свог постојања.

На првом месту, хвала на благослову за ово сабрање Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану, који својим животом и љубављу према свима нама сведочи исти онај Живот, али само на нов и непоновљив начин у времену у којем га је Бог поставио на чело Христове Цркве у Православној Шумадији, који су и апостоли и сви свети кроз векове сведочили, хвала и у Христу брату Слободану, који своју уметност ставља у службу живота, хвала и у Христу брату оцу Александру који надљудским напором бди над душама штићеника ''Земље живих'' у Брајковцу, хвала свима онима који су ово сабрање омогућили, да их помене Господ Бог у Царству Свом, и хвала свима Вама браћо и сестре што се са надом у њихов живот са свима нама радујете”.

Овим речима, протојереја Марка Митића, старешине храма светог великомученика Димитрија, је отпочео хуманитарни концерт Слободана Тркуље “Музика са 15 инструмената”, који се десио 24. октобра 2009. године, а завршио се са, до сада незапамћеним, овацијама многобројне публике, у препуној концертној сали Центра за културу у Лазаревцу. Сав приход од продаје карата је намењен заједници “Земља живих” у Брајковцу.

 

јереј Жељко Ивковић