Одштампајте ову страницу

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУМало је речи у нашем скромном говору којима би се могла исказати осећања свих присутних верника који су предвођени својим Владиком, Господином Јованом дочекали чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице која је из Кареје дошла на своје коначно одредиште у манастир Светог Луке у Бошњану. Мајка Господа нашег, дошла је у манастир посвећен Светом Луки чијим је рукама она и иконописана.

Свечану литију коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством темнићког и околних крајева пратио је велики број благочестивог народа и дечице из основних и средњих школа који су дошли да се поклоне Мајци Божијој и пред њом макар на трен оставе све своје проблеме и животне тегобе а наместо њих приме благослов Оне која је млеком Својим Господа дојила.

Пред Храмом Св. ап. Луке Његово Преосвештенство Г. Јован одслужио је акатист Пресветој Богомајци а потом одржао богонадахнуту беседу о важности доласка иконе пред којом је по речима Св. Јована Дамаскина „Лакше ћутати него говорити″. „Чуда која су десила пред иконама Богомајке немогуће је избројати и сигуран сам да ће Мајка Божија наставити да их чини и овде... јер није случајност да је копија Њене иконе Млекопитатељнице данас дошла у овај манастир″ истакао је Преосвећени Владика.

Након Владичиног обраћања, верни народ је приступио целивању иконе Богомајке које је потрајало до касних вечерњих сати.

Јереј Срђан Миленковић