Одштампајте ову страницу

Прослава Светих лекара Козме и Дамјана у Клиничком центру у Крагујевцу

ImageКлиничко - болнички центар у Крагујевцу прославио је 14. новембра своју славу, Свете бесребренике и чудотворце лекаре Козму и Дамјана. Свету Архијерејску Литургију у холу Клиничког центра служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва.

Литургији је присуствовао и директор ове установе др Радомир Павловић заједно са својим сарадницима.Честитајући славу Владика Јован је указао на узвишеност лекарског звања, јер су лекари призивом Божијим позвани на најодговорнији посао који се може поверити човеку овде на земљи, а то је брига о болеснима и немоћнима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Клиничко-болничком центру у Крагујевцу

Сличност свештеничке и лекарске службе јесте управо у томе да бескрајном жртвом покажемо да нам је стало до браће у Христу, и да различите таленте које смо добили од Бога кроз свештеничку и лекарску службу,употребимо на њихово духовно и телесно здравље. Свети бесребреници Козма и Дамјан могу нам послужити као пример такве жртве, јер је Господ њиховом чврстом вером и молитвом, тамо где је људска рука била немоћна, чинио чуда.

Владика Јован је још једном позвао да се сви угледамо на ове светионике вере, да даноноћно бдимо над онимо којима је помоћ највише потребна, а милост Божија и љубав помоћиће нам да истрајемо на том тешком и одговорном путу. Након одслужене Литургије и причешћа, Епископ шумадијски је пререзао славски колач.