Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ВИНОГРАДИМА

ПРОСЛАВА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ВИНОГРАДИМАНа дан када се Црква молитвено сећа светих мученика Онисифора и Порфирија и Светог Нектарија Егинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 22. новенбра 2009. године Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Молитвено сећање употпуњено је обележавањем годишњице  од како је у овом храму на чудесан начин на очиглед свих потекло миро из светих икона. Свако чудо које Бог устроји у својој икономији предствља ванредну натприродну чињеницу која се издваја из низа уобичајених редовних чињеница и притом само за час неутрализује деловање природних сила и закона, или их пак при том усмерава ка натприродном. Међутим, чудо увек стреми вишем циљу. Његова основна сврха служи најважнијем циљу да уздигне човека. Оно тежи коренитом преображају човека и правилној употреби чула. Чудо нам јасно указује на чињеницу да поред природног Божијег промишљања постоји и натприродно, свеспасавајуће.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Свете Петке  

Наш Владика је поред осврта на прочитано јеванђеље посветио своју пажњу и Светом Нектарију Егинском, великом светитељу новијег доба. Нектарије је проглашен светим 1961. године и његове мошти се налазе у Егини, и предмет су поштовања православних широм света. Над његовим моштима се и данас дешавају бројна чуда.

протонамесник Драган Брашанац