Одштампајте ову страницу

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ 

Најхуманијим и најхрабријим људима који су својим подвизима обележили 2009. годину, у Скупштини града Београда уручено пет златних и 15 специјалних плакета, у оквиру акције "Најплеменитији подвиг године", коју "Вечерње новости" организују 47 пут.

Признања за "Најплеменитији подвиг године", која последњих 47 година додељује лист "Вечерње новости", уручена су на свечаности у Скупштини града БеоградГенерални директор "Вечерњих новости" Манојло Вукотић рекао је тим поводом да су богати људи, они који су задовољни својом судбином, а то су најпре доброчинитељи, људи који представљају пример, дају себе и чине добро.

"Они су спасиоци наше части, наша савест и хероји, они су победили бујице река, болест, сиромаштво, недаће, помогли другима и заслужили ова признања", рекао је Вукотић.

Златна плакета за дечији најплеменитији подвиг године уручена је четрнаестогодишњој Иви Николић из Ниша, која је из пожара спасила своје сестре, а Златна плакета за колективни најплеменитији подвиг, припала је ватрогасцима из Ужица, који су од пожара штитили складишта где је смештено 100 тона муниције у фабрици "Први партизан".

На свечаности у Скупштини града уручена је и Златна плакета за појединачни "Најплеменитији подвиг" Владимиру Брадићу који болује од мултиплекс склерозе и који је из Јарковачког језера спасао две девојке, а Златна плакета за најплеменитији подвиг, постхумно је припала полицајцу из Новог Сада, Владимиру Грандићу који је убијен на радном месту.

Златна плакета за животно дело додељена је преминулој сликарки Ољи Ивањицки, која је према речима председника жирија Матије Бећковића, помогла стотинама људи који су од ње тражили помоћ, а последњих година је редовно била члан жирија за доделу награде "Најплеменитији подвиг".

Специјалне плакете уручене су Радету Обућини и Миљки Удовичић,  који су спасили седам путника, чији се чамац преврнуо у Увачком језеру, Драгољубу и Милану Симићу који су у близини административне границе са Косовом, пронашли девојчицу Ајшу Исљами, која се изгубила.

У Скупштини града уручене су и плакете возачу Милану Барбуловићу који је успео да заустави аутобус са 35 путника пред амбисом и Михајлу Трифуновићу који је смиривао путнике и помогао им да изађу из аутобуса.

Признање за бесплатно лечење

Плакете су уручене и Љубинки Миловановић из Врањакоја је основала организацију "Животна помоћ" преко које је помогла великом броју деце, Александру Николићу, лекару у пензији који је отворио ординацију у којој бесплатно лечи оне који немају здравствено осигурање.

Граничарима Радошу Дракули и Седаду Жигоу из Вишеграда уручене су плакете јер су из кањона реке Рзав спасили Сузану икић из Мајданпека, а осам полицијаца из Полицијски бригаде Београда добили су признање јер су из водене бујице која се сливала Лазаревачким друмом, спасили дечака.

Признање су добили и Симонида и Добросав Цветковић из Јагодине, који су обезбедили уточиште злостављеној деци, а Петар Срнић из Београда добио је признање јер је Београдском универзитету завештао три стана у центру Београда, које ће Универзитет моћи да користи после његове смрти.

Милан и Ружица Богота из Крагујевца добили су признање за одгајање 53 девојчице које су остале без родитеље током ратова деведесетих година, а докторке Гордана Димитријевић и Жаклина Спасић награђене су јер су спасиле седам путника брода "Илиндан" који је потонуо у Охридском језеру.

Награђени су и Хуманитарна организација "Дечја радост" из Гњилана која брине о деци са Косова, Владимир Вучићевић, који сам брине о кући и својој болесној мајци, Цветко Ристић коме је породица страдала у ратовима у Босни и Херцеговини и Рада Јелић, која се бринула о кући и болесном оцу, након мајчине смрти.