Одштампајте ову страницу

ДЕТИЊЦИ У КРАГУЈЕВЦУ

ДЕТИЊЦИ У КРАГУЈЕВЦУДана 20. децембра 2009. године, на Дан Господњи и празник Детињаца, Св. Литургију у цркви Св. великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Милана Беговића и протонамесника Небојше Ракића, и ђакона: Александра Сенића и Ивана Гашића.

Певницом је руководио протонамесник Александар Борота, а приликом појања свесрдно су му помагала окупљена дечица чинећи тако празник још велелепнијим.

У беседи коју је изговорио владика Јован, могли смо да чујемо не мало мудрих поука о васпитању и подизању деце. Владика је овом приликом истакао, да је значај породице неприкосновен када је у питању васпитање једног детета. Сви чланови породице и пример њиховог живота је од пресудног значаја. Такође, је битно да у породици дете не буде само – једно, већ да има браћу и сестре, и да тако расте у заједници и да се навикава на заједнички живот. Дете је врло осетљиво, као једна млада биљчица, и потребно је и много нежности и пуно осећаја приликом неговања детета. Нагласио је Владика још и да не можемо да очекујемо да школа или држава васпитава наше дете, и да не треба кривицу, због пропуштеног периода у васпитању, сваљивати на друге, него да се сами потрудимо око најважнијег задатка, који човеку може бити поверен од Бога, а то је рађање, васпитање и подизање деце. Када је у питању Црква и дете, јасно је да се да се здрава личност може обликовати једино у крилу Цркве тј. у амбијенту љубави Божије. Да би подизали будуће хришћане, да би наша мисија била успешна приликом подизања људи који ће бити обогаћени вером, да би и наша деца наставила путем својих предака и сачувала веру коју им предајемо, потребно је, да говоримо више Богу о деци, него деци о Богу, подвукао је владика завршавајући беседу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог Димитрија - Крагујевац

После Божанствене Литургије Владика Јован је поздравио све окупљење хришћане и честитао им празник.


протонамесник Небојша Ракић