ВЛАДИКА ЈОВАН У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

Радост празника

ВЛАДИКА ЈОВАН У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУНа туцин дан, 5. јануара 2010. године, Владика Јован је посетио Геронтолошки центар у Крагујевцу, где је и служио Свету Литургију уз саслужење братства цркве Светог Димитрија. Корисници центра, наши најстарији суграђани, су са великом радошћу дочекали свог духовног оца. У великом су броју присуствовали Светој Литургији (мислимо на покретне људе, јер међу њима има и много непокретних) и скоро сви, њих преко 60, се причестило.

Владика се бираним речима пуним пажње и утехе обратио хришћанима који се налазе у најтежем животном добу. Истакао је, том приликом, да је за све људе, и у приликама и у неприликама, потпор вера. Она је та која нам даје снагу да истрајемо на животном путу али и да пребродимо сва искушења. Господ Исус Христос, током живота на земљи, када би сусретао људе у невољи који су тражили помоћ и исцељење, питао би их да ли могу да верују? Због свега тога, вера је тако битан чинилац у нашем животу. Таква вера има моћ да и мртве васкрсава. Супротно томе човек без вере брзо тоне, пропада и предаје се.

Ми се данас налазимо пред празником вере, љубави, слоге и мира. По речима апостола Павла, Бог је послао Сина свог да нам покаже да ништа није вредније од човека и његове душе. Човек је створен по икони живога Бога, па је тако Бог у сваком човеку.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Туциндан 05. јануара 2010. године

Сабрани на Светој Литургији, нагласио је Владика, ми се учимо да су и мртви вечно живи. Сваки човек, свака личност, сваки хришћанин је јако важан, тачније од непроцењивог је значаја. На Литургији, Дух Свети својим силаском освећује све сабране, као и принесене евхаристијске дарове – хлеб и вино – и претвара их у Тело и Крв Христову. Црква на Литургији окупљена, причешћујући се евхаристијским даровима, сједињује се са самим Христом, то је најприсније сједињење Бога и човека. Завршавајући беседу епископ је пожелео да Господ укрепи и да Господ да здравља свим житељима дома, поздравио све, и пожелео срећан и богомблагословен наступајући празник Рођења Христовог.

 

Протонамесник Небојша Ракић