Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУНедеља 31. јануар 2010. године био је дан светог сабрања верног народа Барајева и околине у храму Светога Саве. Тога дана Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио децу свештеника Владимира Димића и његове супруге Слађане, малу Милицу и малога Саву. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, протојереј-ставрофор Радивоје Митровић, протонамесник Милан Матић и јереј Горан Ракић. Кумови на крштењу су били Дејан и Зорица Ташић из Барајева.

Владика је у првом делу своје беседе говорио о Духу Божијем који руководи Цркву и свет у коме живимо. Сабрање на светој литургији говори о томе. Данашња света литургија је посебна радост за Цркву и небеску и земаљску али и за Цркву у Шумадији, рекао је Владика, јер смо добили нове чланове Цркве. Они су постали део светога тела Господа Исуса Христа. Крштење се у историји од почетка није могло замислити ван литургије, нагласио је Владика, а и данас би требало да буде тако како би крштење испунили Светим Причешћем.

У другом делу беседе Епископ је говорио о јеванђелској причи о блудном сину. Црква нам кроз ову причу указује шта је грех, шта је истинско покајање и шта је исправан живот. Наш се живот и састоји од пада и покајања. Живот нам се креће од успона до падова. Ко не прихвата Христа пада и тај пад ја велики и доводи до очајања. Владика даље наводи да се у причи види однос родитеља према деци али и деце према родитељу. Многа деца се понашају и данас као блудни син из приче и онда пате и патња их окупира и све виде негативно. У причи треба да тражимо сами себе. Отац из приче је небески Отац који нас непрестано милује. Треба се запитати ко од нас није блудни син. Много трчимо за богаством овога света, а све што је без Бога, Владика истиче ништа је. Тада нам се откривају несигурности. Зато треба да водимо рачуна да не изгубимо живот вечни. Владика даље моли да направимо први корак ка оцу и достигнућемо циљ, а затим да се молимо и за данашње новокрштене Саву и Милицу да остану у Очевом загрљају.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Барајеву

У току литургије причестио се велики број верног народа, а након службе уследила је трпеза љубави после које смо се растали испуњени радошћу и весељем.