ПОМЕН ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ И УСТАНИЦИМА У ОРАШЦУ

ПОМЕН ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ И УСТАНИЦИМА У ОРАШЦУНакон Литургијске прославе Сретења Господњег у Орашцу 14. фебруара, а у оквиру прославе дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2010. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Орашцу помен Вожду Карађорђу и свим устаницима који су животе дали у борбама за слободу Српског народа.

Помену и полагању венаца, као и кратком програму који је изведен у Марићевића јарузи, присуствовали су Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином и министар вера у Влади Републике Србије Г. Богољуб Шијаковић, као и други преставници политичког, војног и културног живота и представници локалне самоуправе. Као и сваке године био је присутан и велики број верника и родољуба који свој идентитет црпе из устаничке Србије и сталне борбе за слободу и напредак Србије и нашег народа.

После програма, Владика Јован је одржао помен Вожду Карађорђу и у цркви св. великомученика Георгија на Опленцу, а потом је у пратњи министра Г. Богољуба Шијаковића посетио храм св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

јереј Александар Миловановић