Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У ШОПИЋУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У ШОПИЋУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље поста, 24. фебруара, у храму Светог архангела Гаврила, служио свету Литургију Пређеосвећених дарова, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије. Непосредно пред свету Литургију свештенство овог намесништва исповедио је игуман манастира Светог архангела Гаврила у Брезовцу, преподобни синђел Сава Богдановић, који је након тога и саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану.

Преосвећени Владика се у својој беседи обратио својој пастви умољавајући је да истраје у подвигу поста и молитве, који су нам неопходни како би се преобразили, духовно обновили и успоставили контролу над похотама, страстима и жељама своје пале природе и тела. Пост осим уздржавања од одређеног јела и пића подразумева пре свега духовну борбу и интензивније самопреиспитивање, а уједно представља и средство спознаје истинског начина живљења и нашег правилног одношења према Богу, човеку и творевини. Пут поста и молитве је пут радости и очишћења, нагласио је Владика. На крају је Владика, апелујући на нашу савест рекао, да своју духовну борбу отпочнемо праштањем и покајањем јер ћемо тако отворити себе за благодат Божију и за светост, и тако постати аутентични хришћани. То је једино могуће и оствариво у сабрању и заједници, јер један хришћанин је као ни један, истакао је преосвећени.

На литургији је био присутан велики број верних, а нарочито деце, од којих се већина и причестила, што сведочи о томе да причешће, тј. света тајна Евхаристије, полако заузима право, централно место у животу хришћана ове црквене заједнице.

Након свете Литургије, парох други шопићански јереј Бојан Чоловић је прочитао свој реферат на тему ''Човек носилац и сведок вечног живота'' после чега је отпочела једна прилично квалитетна дискусија о ономе што смо у том реферату чули, а у којој су активно учествовали сви присутни.

Беседа на исповести у Шопићу

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање, завршено је трпезом љубави коју је припремило братство колубарско-посавског намесништва.

јереј Жељко Ивковић