Одштампајте ову страницу

СВЕТОСИМЕОНСКА СВЕТКОВИНА У ПОДГОРИЦИ

СВЕТОСИМЕОНСКА СВЕТКОВИНА У ПОДГОРИЦИСветом архијерејском литургијом коју је у Саборном храму Христовог Васкрсења служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са осам Епископа Српске Православне Цркве, празничном литијом и духовном академијом на остацима Немањиног града, данас је у Подгорици торжествено прослављен празник Светог Симеона Мироточивог.

Митрополиту Амфилохију саслуживали су Господа Епископи: зворничко-тузлански Василије, шумадијски Јован, славонски Сава, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, полошко-кумановски Јоаким, липљански Теодосије и диоклијски Јован, као и бројно свештенство и свештеномонаштво.

У литургијској бесједи коју је изговорио по благослову Митрополита Амфилохија, Владика Григорије је, након повратка са Косова и Метохије, светосимеоновском сабору пренио из Грачанице благослове Епископа Атанасија и Артемија.

„Овај град има лијепо име, али је он град Светог Симеона Мироточивог. И данас ћемо ићи на остатке онога града који је још из времена кад је он овдје рођен. За нас је данас најважније да се подсјетимо шта нам је то дао Свети Симеон и шта нам је дао његов Свети син, а наш Свети отац Сава. Они су нам дали град који на гори стоји, вишњи Јерусалим. Дали су нам Цркву Христову. Зато је, браћо и сестре, славити наше духовне родитеље увијек слава и част. А посебна слава и част је славити Светог Симеона Мироточивог у његовом граду, његовој Подгорици", рекао је Владика Григорије.

Током литургије у чин протојереја-ставрофора рукопроизведен је отац Драган Митровић, а у чин ђакона рукоположен је Миомир Вулевић, свршени студент Богословског факултета у Фочи.

Након литургије подгоричким улицама је до Немањиног града, предвођена архијерејима, прошла светосимеоновска литија.

Потом је одржана празнична академија на којој је светосимеоновску бесједу изговорио пјесник Рајко Петров Ного.

Поздрављајући сабор, Митрополит Амфилохије је заблагодарио Господу и Светом Симеону на данашњем дану, архијерејима, свештенству, Рајку Петровом Ногу и свима који су се сабрали на овај празник.

У програму академије учествовао је и хор Светог новомученика Станка из Никшића.


Извор: Митрополија црногорско-приморска