Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЉАНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЉАНИЧКОГБлагослов Господњи обасјао је верни народ архијерејског намесништва бељаничког у петак 26. фебруара 2010. године у храму светог Димитрија у Лесковцу колубарском. Тога дана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Литургију Пређеосвећених дарова уз саслужење игумана јошаничког Евтимија Јутрше и протојереја-ставрофора Виде Милића, Љубише Смиљковића и Радивоја Митровића. Пре Свете литургије архимандрит Евтимије је исповедио свештенике бељаничког намесништва. Пригодном беседом обратио се Владика Јован.

Владика је у надахнутој беседи на почетку говорио о данима поста као данима спасења. Уздржавање од мрсне хране је уздржавање од свега онога што прља човека. Поред поста трба да имамо покајање јер тиме идемо ка спасењу, а покајање долази после смирења. Често чујемо у цркви да најпре треба да видимо себе и своје грехове, јер видећи своје грехе нећемо осуђивати друге. Затим је Владика напоменуо да је хришћанство саборност, јер не смемо пропустити ни један дан, а да нешто не урадимо за наше спасење. Бог је нама подарио пост за наше спасење, а Богу пост не треба већ нама треба, наглашава даље у беседи Владика. Причешће не треба схватати као обичај већ као истину за очишћење грехова. Али прво треба да се са свима помиримо и да будемо са свима у љубави па тек онда да приступимо Христу. На крају беседе, Епископ је призвао Господа да нам у ове дане поста свима помогне и да нас све благослови.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После литургије приређена је трпеза љубави за Епископа, свештенство и верни народ.

На састанку Владике и свештеника бељаничког намесништва, који је уследио после трпезе љубави, прочитан је реферат јереја Милана Дрочића на тему „Људски живот – тренутак од кога зависи вечност“.

 

јереј Владимир Димић