БЛАГОВЕСТИ – СЛАВА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГ

БЛАГОВЕСТИ – СЛАВА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГУ светлој недељи Христовог Васкрсења манастир Благовештење на обронцима планине Рудник прославио је храмовну славу празник Благовести. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и пререзао славски колач. Честити и побожни народ Рудничког краја заједно са пријатељима манастира из свих крајева Шумадије, дошао је да се помоли Пресветој Богородици заштитници овога манастира.

У својој архипастирској беседи Преосвећени владика Јован позвао је верни народ и сестринство ове свете обитељи да својим животом благовесте највећу радост овога света, радост Васкрсења Христовог.

Манастир Благовештење подигнут је око 1400. године на северним обронцима планине Рудник, у клисури Благовештенске реке, шест километара западно од Страгара. Благовештење живи, уз мале прекиде, већ шест столећа. Како се манастир не помиње у сачуваним средњовековним изворима, не зна се ко је био ктитор; једино скромне димензије првобитне цркве упућују на незнатног, скромног ктитора. На време настанка упућују првобитне фреске, испод млађих слојева, које су настале на прелазу XIV у XV век.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Благовештење