Одштампајте ову страницу

БДЕНИЈЕ У ХРАМУ СВЕТИХ МИРОНОСИЦА НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ У КРАГУЈЕВЦУ

БДЕНИЈЕ У ХРАМУ СВЕТИХ МИРОНОСИЦА НА ВАРОШКОМ ГРОБЉУ У КРАГУЈЕВЦУУ навечерје суботе 17. априла, пред недељу Мироносица на Варошком гробљу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свечано бденије поводом славе храма уз саслужење свештенства Саборнe цркве у Крагујевцу. Старешина храма на Варошком гробљу протојереј – ставрофор Зарије Божовић је са верним народом у 17. часова дочекао Преосвећеног Владику и уз појање „Ис пола ети деспота“, почело је свечано богослужење поводом славе храма. Лепоти празника је допринело појање и учествовање у богослужењу верног народа.

Треће недеље после Пасхе, Православна црква, прославља Свете Мироносице. У јеванђељима се говори да су жене Мироносице, биле те, које су прве примиле вест о Васкрсењу Христовом. Оне су дошле рано ујутро на гроб Христов са мирисима, да би помазале Исусово тело. Иако знају да је камена стена на улазу у гроб тешка и не знају како да је помере, оне ипак одлазе, без икакве гаранције да ће успети у својој намери. То је већ чин вере. На гробу, анђео Господњи саопштава Мироносицама да је гроб празан, да је Христос изашао из гроба, а да печати на гробу нису сломљени. Заједно са апостолима и мироносицама и ми себе сматрамо сведоцима Васкрсења. Ми смо сведоци по вери, баш као што је Марија Магдалина показала своју веру када је донела мирисе на Гроб.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршеном бденију Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован се обратио верном народу. Својим Васкрсењем Христос је из смрти увео род људски у бесмртност.Вера наша јесте вера у Живог и Васкрслог Христа. Таквом вером су биле обасјане и жене мироносице, и Господ их је удостојио да баш оне буду прве веснице Васкрсења Његовог. Затим се прота Зарије захвалио Преосвећеном Владици и братству Саборног храма на принесеним молитвама у храму Светих Мироносица.

Захваљујући несебичној љубави, пажњи и жртви храму Светих мироносица, уприличена је после принесених молитви, трпеза љубави за Владику, свештенство и верни народ.

 

Срећко Зечевић, јереј