Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЛАШКОМ ДОЛУУ среду 26. маја када Српска Православна Црква молитвено прославља Свету мученицу Гликерију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у храму Светог Јована Богослова у Влашком Долу уз саслуживање свештенства јасеничког намесништва, служио Свету Архијерејску Литургију. Оживљавајући дрвену праксу ране Цркве, Владика Јован је у склопу Литургију крстио малу Јовану, ћерку надлежног пароха Срђана Ковачевића.

У својој беседи Епископ је богонадахнуто говорио о смислу и значају Свете Тајне Крштења, јер онај који се не роди водом и Духом неће ући у Царство небеско. Крштење је духовно рађање, рађање за заједницу, Цркву и спасење. Крштењем се постаје члан Цркве, улази у загрљај Христов, али ако испуњавамо правду Божију и људску, живећи у Цркви и са Црквом, ми остајемо у том загрљају. Дакле, није довољно само примити крштење, јер без хришћанског живота нема спасења. Епископ је и овог пута указао на важност и улогу кумова, родитеља, као и читаве Цркве, на живот и васпитање њених нових чланова.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након завршене Свете Литургије, Његово Преосвештенство, сви присутни свештеници и сав верни народ, узели су учешћа у трпези љубави коју је припремио јереј Срђан Ковачевић са својом породицом.

 

јереј Ненад Петровић