СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУДругога дана апостолског поста, 1. јуна 2010. године, на дан Светога свештеномученика Панкратија, Његово преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светога Великомученика Димитрија у Сушици, уз саслужење братије обог храма: протојереја Милана Беговића, протонамесника Небојеше Ракића и ђакона Александра Сенића.

Након прочитаног 22. зачала Јевађеља по Матеју, Владика Јован одржао је пригодну беседу. У самој беседи се осврнуо на речи Јеванђеља, у коме се каже да не може добро дрво лош плод рађати, ни лоше дрво добар плод рађати, миселећи на делање оних лажних пророка који своја дела чине без благодати Духа Светога. Такви, назови пророци, се препознају по њиховим делима, а њихова дела су мртва јер у себи немају Духа Светога. Владика Јован је додао, да се не може вровати ни људима који себе престављају за велике вернике и православце, а да никада не држе нити један пост, нити знају када су се последњи пут причестили. Такви људи не могу проповедати Христа, и на њих се односе речи јеванђеља у коме се каже да у Царство небеско неће ући они који само говоре Господе Господе, него они који творе вољу Оца који је на Небесима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог Димитрија у Крагујевцу

На крају свете архијерејске Литургије, на позив ђакона “Са страхом Божијим и вером приступите”, верни народ је пришао Светој чаши и примио Часне Дарове, Тело и Крв Господњу.

Ђакон Александар Сенић