ЉУБАВ БОЖИЈА ПРЕВАЗИЛИЗИ РАЗУМ ЉУДСКИ

Stara crkva KragujevacВладика Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Старој крагујевачкој Цркви у четвртак 01. јула 2010. године, на дан светих мученика Леонтија, Ипатија и Теодула.

Беседећи на 52.зачало Јеванђеља по Јовану, Владика Јован највише пажње посветио осликавању смисла и „структуре“ љубави Божије према својој творевини, желећи да омогући вернима потпунију слику и схватање односа Божијег према човеку.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

Зато Владика каже: "Много је лакше волети него мрзети. Бог је створио човека из љубави, зато је сасвим природно, човеку мржња страна". У наставку беседе Владика појашњава и каже: "Док се Христос не усели у човека, човек не може да осети колика је љубав Божија. Човеково биће треба да осети глад и жеђ за Христом, да би осетило љубав. Тек онда можемо да осетимо и схватимо тајну човека и Бога.... Без љубави, људско биће је без Божанске садржине и без Бескрајне вредности.... Љубав једноставно описујемо као што је рекао Јован Богослов – Бог је љубав".

Беседећи у дијалошком тону Божије љубави и људске пријемчивости, Владика још каже за Господа нашега Исуса Христа: "...Он себе даје у светој литургији, а ми осећамо предукус Царства будућег. Зато, када би смо се вером удостојили да се Љубав усели у срца наша". На крају Владика је беседу завршио молитвом: "Господе Животе, Мудрости, Љубави наша, усели се у нас. Амин".

Као и обично, након литургије, Владика је братство Старе Цркве посетио у парохијском дому.

ђакон Мирослав Василијевић