СВЕЧАНА ПРОСЛАВА ИВАЊДАНА У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕ НА КОСМАЈУ

СВЕЧАНА ПРОСЛАВА ИВАЊДАНА У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕ НА КОСМАЈУ На празник Рођења Св. Јована Крститеља, Његово Преосвештeнство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тресије на Космају. Епископу се саслуживали схи-архимандрит Јован, настојатељ светоархангелске обитељи манастира Тресије, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, Архијерејски намесник космајски, отац Дојчило Влајковић, јереј Горан Лукић, парох неменикућски и јереј Марко Стевановић, парох поповићки.

После прочитаног Јеванђеља, Првојерарх Цркве у Шумадији, Епископ Јован је надахнутом беседом говорио о животу Светог Јована, рекавши да је Свети Јован пророк и претеча покајања, да је од самог рођења његов живот био мученички. “Он је објавио, ишавши пред Христом, лек роду људском – покајање”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастируТресије

По завршетку Свете Литургије, одржан је културно-уметнички програм који носи назив “Под липама манастира Тресије”. Овај програм се организује благословом Епископа шумадијског Господина Јована, а представља уводну свечаност која се већ 15. година на Петровдан одржава у порти цркве у Неменикућама под називом “Дани Милована Видаковића”.

Програм је поздравном речју отворио настојатељ манастира Тресије отац Јован. У програму је учествовао дечји хор из Рајковца, вођен старешином храма оцем Александром Марковићем, глумац Петар Михајловић је говорио стихове Војислава Илића и Владислава Петковића- Диса и представњена је издавачка делатност Библиотеке града Београда и Општина Сопот и Младеновац. Овам приликом је отворена и ликовна колонија “Неменикуће-2010”.

Епископ Јован је у дрштву академика Василија Крестића и председника Општине Сопот господина Живорада Милосављевића присуствовао програму, након чега је за све присутне уследила трпеза љубави.

 јереј Горан Лукић