БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ Владика ЈованАко верујемо Господ нас никад неће оставити

У недељу 11. јула, када наша православна црква молитвено прославља пренос моштију Светих бесребреника Кира и Јована, и Свете мученике Дабробосанске и Милешвске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Повод за ово Литургијско сабрање било је освећење новоподигнуте палионице свећа при поменутом храму. Епископу су саслуживали свештеници Архијерејског намесништва јасеничког, предвођени протојерејем-старофором Велибором Ранђићем. Лепоту овог литугијског сабрања улепшало је мношто верног народа, као и умилно појање црквеног хора из Смедеревске Паланке.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Смедеревској Паланци

После прочитаног Св. Јеванђеља Епископ се обратио верном народу. Поучна Јеванђелска прича о двојици слепих које Господ по вери њиховој излечи, говори о вери, снази вере, али нас и опомиње да проверимо своју веру, каква је она, да ли смо хришћани само по имену и на језику, или то и делом показујемо. Мост између човека и Бога, између човека и човека, управо је вера, рекао је Владика Јован. И док човек може и да нас остави и да нас превари због слабости своје, Господ нас никада неће оставити, јер је Он управо самог себе дао за спасење света и човека.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је приредило братсво храма Преображења Господњег.

јереј Ненад Петровић