ПРОСЛАВА ПЕТРОВДАНА У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ

ПРОСЛАВА ПЕТРОВДАНА У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ Лепо сунчано време и празнични дан окупило је вернике Шумадијске епархије на дан Светих апостола Петра и Павла у манастиру Ралетинац, који сваке године торжествено, онако како то доликује једној светињи, прославља своју храмовну славу. Радост Литургијског сабрања увеличао је долазак домаћина, Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

Сестринство манастира на челу са игуманијом Евгенијом дочекало је Владику Јована, који је пре почетка Свете Литургије осветио нове фреске унутар храма, а затим је на отвореном служена Света Архијерејска Литургија. Честитајући славу Владика је, у препуној манастирској порти упутио речи духовне поуке. Да би смо примили семе које су посејали Свети апостоли потребно је да очистимо себе од греха, и од свега оног лошег што се у нашем срцу налази. Од нас самих зависи, да ли ћемо отворити срце своје и пустити у њега Христа. На вратима нашег срца сједне стране стоји Христос, а здруге стране ђаво. Ако заиста верујемо и исповедамо Христа онако како су га пламено исповедали и сведочили апостоли, ако семе праве апостолске вере расте и клија у нама, онда ће нам и живот овде на земљи бити далеко лакши. Владика је на крају позвао да стражимо над собом, а то значи да не дозволимо да семе које су апостоли посејали пропадне и иструли, већ да се непрестано старамо о њему, не би ли када Господ буде дошао, дало плода.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Ралетинац

Након заамвоне молитве и резања славског колача, извршен је трократни опход око храма, да би се на крају заједничко сабрање наставило трпезом љубави.