СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ХРАМА У ЈАГОДИНИ

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ХРАМА У ЈАГОДИНИСветом Литургијом Црква у Јагодини је прославила своју храмовну славу Свете апостоле Петра и Павла. На Светој Литургији је предстојао протојереј-ставрофор Радомир Ракић уз саслужење шесторице свештеника, двојице ђакона и верног народа, рода изабраног, царског свештенства.

У том парчету неба на земљи, које се пројављује кад год се сабирамо у име Божије, постоји и увек се пројављује јединство нас, који учествујемо у Царству, са свима онима који су учествовали или учествују без обзира на временску баријеру, јер је у есхатону овоземаљско време не игра никакву улогу. Тако да свако има прилику да у Цркви, у Царству Божијем буде у заједници са Апостолима, онима који су нам утабали стазе и по чијим стопама ми сада ходимо.

После Свете Литургије и резања славског колача, за све присутне је припремљено послужење испред храма, а у току дана могли су у порти храма да погледају изложбу „Етно форме“, удружења за неговање старих заната, српске традиције и ручних радова. Ово удружење се већ годинама у назад бави аутентичним израђивањем разноразних производа наших старих заната, а истовремено је једно од ретких удружења које поседује и мајсторска писма за занате којима се бави.

У вечерњим сатима на бини у порти храма братство храма приредило је Духовну академију у којој је између осталих учествовала изворна група „ Смиље“ из Крагујевца, црквени хор при храму Св. Апостола, новооснована дечија фолклорна група при храму Св. Аростола. То је била прилика за све наше суграђане да се присете или да се упознају са нашом старом изворном музиком, а за нашу децу да се по први пут представе публици и да покажу своје знање и умеће.

јереј Миломир Тодоровић