СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 12. септембра, кад Света Црква прославља Св. Јована, Претечу и Крститеља и када се сећа дана Усековања главе његове од Ирода и Иродијаде и ћерке јој Саломије, благочестиви јагодинци предвођени Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом и својим свештенством кренули су у 13.00 `часова у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Пету годину заредом свечана литија устаљеном маршутом, дугом око 12 километарa, ходи кроз околна села до манастира успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига. Верни народ носећи барјаке, рипиде, Јеванђеље, мошти Св. великомученика Пантелејмона је сећајући се на Претечу и жртву његову, на овај начин изразио своју веру, приложио труд као жртву своју. Они који нису могли да учествују у овом крсном ходу излазили су испред својих кућа држећи кућне иконе и тражећи благослов од свог Архијереја. Уз два краћа задржавања у Винорачи и Сиоковцу, где је прочитано Јеванђеље и узнете молитве за добробит овог краја, и краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села свечана литија је стигла у манастир. Ту је испред манастира настојатељ манастира игуман Евтимије са својим братством дочекао Владику са погачом.

После краћег одмора одслужено је вечерње, кад су мошти Светог великомученика Пантелејмона које су ношене у литији изнете на поклоњење вернима.

Сутрадан је, на дан славе, јагодинско свештенство служило Свету Литургију, после које је братство манастира припремило пригодно послужење.

После ручка је прочитан акатист свим Светим у српском роду просијалим.

јереј Миломир Тодоровић