САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА – СЛАВА ЦРКВЕ У ЈУНКОВЦУ КОД ТОПОЛЕ

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА – СЛАВА ЦРКВЕ У ЈУНКОВЦУ КОД ТОПОЛЕНа дан Сабора српских светитеља 12. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је поводом храмовне славе Свету Архијерејску Литургију у селу Јунковцу надомак Тополе.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић са свештенством и ђаконством Епархије шумадијске.

Радосном Литургијском догађају присуствовао је велики број благочестивог народа Јунковца и околних села, а новопостављеном пароху јунковачком Николи Илићу, кога је Владика Јован представио уместо оболелог свештеника Милуна Алексића, народ је пожелео топлу добродошлицу. Првојерах шумадијски је позвао младог пастира да буде светлост свету, а светлост свету је сваки хришћанин који је у Христа обучен и који Христом живи. Владика је у току Литургије рукопроизвео у чтеца Александра Алексића.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јунковцу

После одслужене Свете Архијерејске Литургије пресечен је славски колач у порти Цркве, након чега је уследио ручак за све присутне . У поподневним сатима Епископ шумадијски је осветио живопис за капелу манастира Никоља, уручивши орден Светог Симеона Мироточивог господину Миодрагу Јовановићу из Београда за несебичан труд и љубав коју је показао према овој светињи.

ђакон Остоја Пешић