ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ДАН ПОЛАГАЊА ПОЈАСА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ДАН ПОЛАГАЊА ПОЈАСА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕХристос је дошао да и расејану децу Божију сабере у једно (Јн 11,52). Евхаристија је од самог почетка била јаљање и остварење јединства новог народа Божијег, сабраног Христом и у Христу. Треба добро знати и памтити да се у цркву не иде ради индивидуалне молитве, већ ради сабирања у Цркву. Видљиви храм је само образ неукотвореног храма који изображава. Стога је „сабирање у Цркву“ заиста прво литургијско дејство и темељ целе Литургије. Онај ко га не схвати, не може да појми ни даље тајнодејство. Израз „идем у Цркву“ подразумева похођење на сабрање верних како би се образовала Црква, како би човек био оно што је постао на дан крштења, тј. члан Тела Христовог у пуном и апсолутном смислу речи. Ви сте Тело Христово и удови понаособ, пише апостол Павле(1 Кор. 12,27).

Тако су постали Тело и удови Христови, близанци Лазар и Јана Антонијевић, које је Владика Јован крстио у току Литургије 12. септембра, на празник Полагања појаса Пресвете Богородице. Епископу су на Литургији у храму Светог Саве на Аеродрому саслуживали: протојереји ставрофори: Милован Антонијевић, Зоран Крстић, Саво Арсенијевић, Рајко Стефановић, протојереј Љубомир Радић и јереј Немања Младеновић. Причешће новокрштених 40- дневних беба показало је сву оправданост повратка оваквом изворном начину обављања овог чина.

По завршетку Свете Литургије Преосвећени је са присутним народом поделио трпезу љубави коју су припремили родитељи новокрштених.

 

јереј Немања Младеновић