ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦА

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦАЕпископ шумадијски Г. Јован је благоизволео да у суботу 18. септембра 2010. године у селу Сабанта надомак Крагујевца освешта храм Преображења Господњег, који је подигнут, пре тачно 100 година. Историја храма у Сабанти почевши од његове градње па све до његовог коначног освећења, проткана је занимљивим догађајима који су мање или више утицали да се освећење ове велелепне светиње одложи. Почеци датирају још од времена проте Гвоздена Илића који је као парох сабаначки започео градњу овога светога храма са мештанима Сабанте, доласком на ову парохију 1885. године. Након вишедеценијске градње, прота Гвозден је своју свештеничку службу у Цркви Божијој крунисао завршетком радова и заказивањем освећења храма за 1910. годину.

Освећење храма је требало да изврши тадашњи Митрополит и касније први Патријарх српски након обновљења Пећке патријаршије 1920. године Димитрије (Павловић), за време владавине краља Петра I Карађорђевића, али до самог освећења храма никада није дошло. Каснији историјски догађаји: почетак Првог светског рата, уједињење Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, обнова земље, Други светски рат, потиснули су питање освећења у други план, те је сам храм остао неосвештан све до великог јубилеја, 100-годишњице његове изградње.

Доласком оца Јадрана Димовског на ову парохију 1995. године, са тек нешто више од 500 верних парохијана, почела је свеопшта обнова Цркве у Сабанти, и храм је у потпуности реновиран. У самоме храму је остао иконостас постављен за време свештеника Драгослава Величковића 1929. године, а који је рад иконописца Владимира Зелинског, затим меморијална табла припремљена за неодржано освећење, у којој се наводи да су радови на изградњи храма окончани 1910. године.

На стогодишњицу ових догађаја, Епископ шумадијски Г. Јован извршио је освећење храма, заједно са верним народом и свештенсвом Шумадијске епархије од којих су на Светој Архијерејској Литугији саслуживали, Архијерејски намесник лепенички и левачки паротојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, игуман манастира Денковац архимандрит Серафим (Божић), протонамесници Горан Ђерковић, Драган Брашанац и Огњен Гребић.

У току самог чина освећења храма, Владика Јован је верноме народу поручио да ће од сада у своме месту имати за молитвеника пред Престолом Господњим, Светог Великомученика Косовског кнеза Лазара, чије се мошти узиђују у Часну Трпезу, а да је избор Косовског кнеза Лазара за Царство Небеско , избор који показује вернима пут којим треба да ходе. Владика је рекао: „Призвасмо Светога Духа да сиђе на овај свети храм и на народ свој и да сиђе на правоверне свештенике своје, који приносе бескрвну Жртву пред Наднебесни Жртвеник. Зато је за нас права молитва - молитва из срца, када знамо да смо недостојни пред лицем Господњим. А Господ претвара оно што је природно у надприродно. Пре свега хлеб, вино, уље..., али и наше молитве. Молили смо се Духу Светоме, кога смо примили крштењем и данас смо освећењем запечатили веру Православну свих оних који су долазили и који долазе у овај свети храм. Данас, после обнове храма који саградише наши преци, ми га осветисмо, да буд леп и бео као наша душа.. Зато треба да се запитамо, да ли је наше срце чисто, јер Дух Свети неће да обитава у нама ако нечисто живимо''. Свету Архијерејску литургију је својим појањем украсио октет Свети Роман Мелод , а у самој Литругији су учешће узели ђаци сабаначке основне школе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Сабанти

Након Свете Архијерејске Литургије, Владика Јован је одликовао г.Миливоја Мишковића и Скупштину Града Крагујевца, за допринос приликом обнове ове светиње. У богатом програму учешће су узели КУД Колонац из Корићана и КУД Младост из Илићева, који су сплетом народних игара и песама подсетили на богату културну традицију и обичаје овога краја. Свеопште народно весеље настављено је до касних вечерњих часова.

 

ђакон Мирослав Василијевић