Одштампајте ову страницу

MОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА

MОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА БЛАЖЕНИ СУ КОЈЕ СИ ИЗАБРАО И ПРИМИО ГОСПОДЕ!

И ове 2010. године, у Епархији шумадијској обележава се спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале људе, жене и децу, које су мучки убили војници немачке окупационе војске у Другом светском рату 21. октобра 1941. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачког намесништва служио је Свету Архијерејску Литургију на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама.

Након Свете Литургије Владика Јован, повео је литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима.Након молебана одржана је традиционална комеморативна церемонија "Велики школски час", поводом обележавања 69 година од масовног стрељања ђака и грађана у том граду.

На молебану су поред великог броја грађана Крагујевца били и највиши државни званичници Србије, дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа: делегација Прве крагујевачке гимназије, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, министри просвете и спољних послова Жарко Обрадовић и Вук Јеремић, амбасадор Словачке Игор Фурдик, Палестине Мохамед Набхан, Босне и Херцеговине Бориша Арнаут и Румуније Јон Маковеј.

Поруку мира из Шумарица упутио је амбасадор Италије Антонио Варикио, истакавши да је реч о страдању које се догодило давно, али које сви желимо да сачувамо у живом сећању."Указати почаст онима који су пали далеке 1941. године значи подићи глас у жељи да се никад више не догоди да разум буде успаван", истакао је италијански амбасадор.

Поему "Стрељани град" извели су глумци крагујевачког  Књажевско-српског театра и драмског студија и солисткиња Јадранка Јовановић и Јелена Томашевић, академски хор "Лицеум", у режији Живојина Ајдачића, на музику пољског композитора Пјотра Кумуровског.