ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ЛАПОВУИ ове године је слава храма Света Параскева свечано прослављена у Лапову. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Милан Радовановић, протојереји Србољуб Марковић и Видоје Рајић, као и јереј Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Храм у Лапову је саграђен 1912. године, на месту претходно порушене цркве брвнаре подигнуте 1928. Године. Освештао га је 1919. године тадашњи Митрополит, а каснији Патријарх српски Димитрије Павловић који је једно време службовао као парох у Лапову.

Света Литургија је почела призивом Светог Духа, а масовно јој је присуствовао верни народ Лапова,. После возгласа “Са страхом божијим и вером приступите” уследило је Свето Причешће. Затим је беседио јереј Миломир Васиљевић говорећи о смислу и значају храмовне славе. Храм је дом Бога живога, путем заједничког молитвеног сабрања са нашом заступницом и молитвеницом Светом Параскевом исти је пред Господом оваплоћено и освећено парче Неба на земљи. Црква је изнад свега заједница свештенства и верних са својим Епископом у средишту као Икони Христовој. Затим је нагласио да је црква предворје раја, а Света Литургија предукус Царства Божијег које ће се остварити у пуноћи Другим доласком Христовим. На крају је отац Миломир навео речи Господа Исуса Христа који је рекао да се не треба бринути за своје тело тј. шта ће се обући и јести, већ да по угледу на светитеље иштемо пре свега Царства Небескога. Тако је радила и Света Параскева и зато се ваља угледати на њу не поводећи се удовољавању самољубљу и ниским прохтевима. На крају беседе је отац Миломир свим присутним лаповцима честитао храмовну славу пожелевши им да се идуће године окупе у још већем броју у светоме храму.

Након беседе је уследило сечење колача који је припремио овогодишњи колачар Миодраг Веселиновић, а на крају је уследила трпеза љубави.

Јереј Горан Живковић