Одштампајте ову страницу

РОЂЕЊЕМ ХРИСТОВИМ СМО ДОБИЛИ ОСЕЋАЊЕ ДА НИСМО САМИ

РОЂЕЊЕМ ХРИСТОВИМ СМО ДОБИЛИ ОСЕЋАЊЕ ДА НИСМО САМИНа празник  светих 20000 мученика Никомидијских 10. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве  уз саслуживање  протојереја ставрофора Зорана Крстића, Милана Бороте и јереја Немање Младеновића.

У својој беседи Владика Јован  говорио је о осећању самоће која је човеку непријатна. Oна је болна и мучитељска. Но, то не значи да самоћа не може имати и позитивну вредност у људском животу. Као и сваки бол, тако и бол самоће може духовно помоћи човеку, и може представљати полазиште новом стваралачком току, полазиште ка Христу Богочовеку. Заиста, осећање самоће, као производ стања које не одговара друштвеној природи човека, може да га натера да боље поразмисли о себи и о својим односима са Богом и људима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Учешће у Трпези Господњој, као једином суштинском односу, којим нас Господ призива, ми се ослобађамо те овдашње присутне несталности (смрти, самоће...) у овом привременом обиталишту. Стога је преко потребно да што чешће приступамо причешћу “јер ако не једете Тело Сина Човечијега и не пијете крви његове, немате живота у себи” (Јов. 6,53).  

јереј Немања Младеновић