Одштампајте ову страницу

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕУ организацији Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу одржана је промоција монографије „Манастир Милешева кроз време и простор“ у епархијској сали епархије шумадијске.

О књизи су говорили: професор Богословског факултета Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, мр Мирољуб Манојловић, мр Србислав Миленковић и сам аутор др Млађан Цуњак.
Др Млађан Цуњак је доктор археолошких наука и магистар теологије, који живи и ради у Смедереву као стручни саветник Регионалног Завода за заштиту споменика. Објавио је око 25 књига и 150 стручник чланака и учесник је многих домаћих и страних конференција.

Професор протојереј-ставрофор Радомир Поповић истакао је стручност аутора у научно-истраживачком раду и једноставност у излагању обимне грађе о овој славној немањићкој задужбини.

Магистар историјских наука Мирољуб Манојловић изразио је задовољство што присуствује промоцији и нагласио, значај научних  истраживања везаних за ову средњевековну светињу и огромно археолошко искуство аутора везано за истраживање средњевековних цркава и манастира.

Магистар књижевности Србислав Миленковић говорио је о феномену повећаног квантитета у савременом издаваштву и у исто време смањеног квалитета књига које настају, јер све је више књига и све мање интересовања за књиге. Он разлог за то види у губитку осећаја за сведочење Истине и потребе за дијалогом са Другим код многих аутора. Монографија др Млађана Цуњака спада у ред оних малобројних које подстичу дијалог и сведоче о Истини.

Потврду ових речи дала је жива дискусија, која се развила након излагања самог аутора који је говорио детаљима везаним за историју манастира којих нема у књизи промоције.

У дискусији се разговарало о појединостима везаним за настанак манастира, животе светих ктитора, преносу и боравку моштију светитеља Саве у Милешеви. Дискутовали су осим учесника промоције и Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован и Г-ђица Гордана Тошић директора Завода за заштиту споменика културе Краљево.