Одштампајте ову страницу

ЈЕВАНЂЕЉЕ НАМ ЗАПОВЕДА - ЖИВИТЕ ЖИВОТОМ ДОСТОЈНИМ БОГА

ЈЕВАНЂЕЉЕ НАМ ЗАПОВЕДА - ЖИВИТЕ ЖИВОТОМ ДОСТОЈНИМ БОГАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 07. фебруара 2011. године на дан Светог Григорија Богослова Свету Архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Грошници, уз саслужење архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протонамесника Александра Јовановића, јереја белушићког Огњена Гребића, пензионисаног свештеника Драгослава Степковића и ђакона Небојше Јаковљевића.

Дан Светог Григорија Богослова у овој црквеној општини обележава се као слава малог храма. У беседи на 16. зачало Јеванђеља по Јовану Владика Јован је рекао да све што је Бог створио, створио је за вечност. Човек се спасава животом у Христу и Духом Светим, а то спасење се односи и на творевину која се спасава кроз човека. Као што Ап. Павле каже: “Сва творевина уздише...“ за човеком који треба да је узведе Богу, да је Бог спасе. Говорећи о импозантној личноси Светог Григорија Богослова кога с правом називамо „Учитељем Васељене“, Владика је позвао да се угледамо на њега , као што се он угледао на Истину . Mи требамо да будемо у Истини, да прихватимо речи Господа нашега и Спаса Исуса Христа: „Ја сам Пут, Истина и Живот“, jeр заповест Јеванђеља је да живимо животом достојним Бога.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Грошници

Посебан тон Архијерејској Литургији дао је Хор Св.Владике Николaja Српског“ из Старе Пазове, којим је дириговала професор музике на Београдском Универзитету г-ђа Тамара Пајдић. Након одслужене Литургије, Владика је пресекао Славски колач, а народно весеље је настављено у парохијском дому у Грошници, извођењем неколико пригодних нумера: „Оро се вије“, „Крај манастира“ и „Српкиња“ Исидора Бајића.

ђакон Мирослав василијевић