Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВИНОГРАДИМА

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВИНОГРАДИМАНа дан Преподобног Тимотеја Пустињака и светога Евстатија Антиохијског (у Недељу сиропусну), Његово преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима, уз саслужење протојереја ставрофора Рајка Стефановића, протонамесника Драгана Брашанца јереја Бранислава Матића, јереја Мирољуба Миладиновића и ђакона Небојше Јаковљевића.

У својој беседи Владика Јован је рекао да је повратак у заједницу љубави са Богом једино могућ кроз љубав према себи и другим људима. Пошто често грешимо мислима, речима и делима наше спасење је у праштању. Кроз праштање ,пост и молитву ми почињемо наш повратак у рај, повратак Богу. А повратак у рај је повратак у целовитост наше личности.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Гордост и непослушност затамњује Божји лик у нама. Грех нас спречава да осетимо, видимо и знамо да смо у близини Божијој. Удаљавање од Бога претвара наш живот у пакао. Бог јесте Љубав и постао је човек да би нас научио божанском животу. Зато у Цркви као заједници Тела и Крви Христове кроз светотајински живот налазимо изгубљени рај. Веза Бога и човека осликава се у Светој Литургији која нам дарује предокус Царства Божијег које је дошло,које долази и које ће доћи.

Преосвећени Владика је у току Литургије крстио малог Јована Шаренца.  

Јереј Мирољуб Миладиновић