Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа празник Светог Саве - првог српског Архиепископа 27. јануара 2008 године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован  служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном  храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу. На Литургији је учесвовало доста верника и деце, а прочитана је и традиционална светосавска посланица у којој је између осталог владика Јован истакао:

Свети Сава је желео да преобрази Христом и Црквом свој српски народ, али је зато прво себе преобразио. Желео је да омолитвени свој народ па је зато прво себе омолитвенио живећи подвижничким животом како у Светој Гори и Студеници тако и целог свог живота и свуда... Зато се управо сада више него икада раније морамо окренути Светом Сави јер нам он показује правце живота, који су свагда па и данас спасоносни.“ 

После заамвоне молитве Епископ Јован  је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита.  По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

У свим школама у епархији Свети Сава је традиционално свечано прослављен.

У  Крагујевцу је епископ Јован посетио Прву и Другу Гимназију и Основну школу Свети Сава у којима је пререзао славски колач и присуствовао светосавским академијама.

Директорка Основне школе "Свети Сава" Ана Ђокић са својим колективом срдачно је угостила Преосвећеног Владику и свештенике који су дошли у његовој пратњи. Том приликом, Преосвећени Епископ Г. Јован пререзао је славски колач и присуствовао је Светосавској академији у Основној школи која носи име великог српског просветитеља и првог српског Архиепископа.