ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУПролазећи од једног празника ка другом, од палми и гранчица, похитајмо, верни ка узвишеном и спасоносном прослављању Христовог страдања. Гледајмо Његова драговољна страдања која је претрпео нас ради и са благодарношћу запевајмо Му достојну песму: Источниче милосрђа и прибежиште спасења, Господе, слава Теби!

Вечерње на Цвети

Велики број Крагујевчана заједно са својом децом свечано је прославио радосни празник Васкрсења Лазаревог – Врбицу. У 16 часова почела је вечерња служба коју је у Саборном храму служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован заједно са свештенством Саборног храма. Након освећења врбиних гранчица Епископ, свештенство и народ певајући тропар извршили су трократни опход око Цркве.

Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.