Одштампајте ову страницу

БОЖИЋ У КРАГУЈЕВЦУ

Божић КрагуејвацПравославна црква данас слави рођење Сина Божијег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Христа Спаситеља, Бога Који је постао човек, од Пресвете Дјеве Марије Богородице и Духа Светог, највеће је чудо Неба и Земље, историје и вечности, овога и онога века и света.

У овај празнични дан, Бадњидан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице уз саслужење свештенства Саборног храма.

На Светој Архијерејској Литургији у свештенички чин Његово Преосвештенство владика шумадијски Г. Јован рукоположио је ђакона Драгана Поповића. Пошто на Бадњидан Црква прославља Недељу Светих Отаца, владика Јован је по одслуженој Литургији у свом двору, деци која су била  на Литургији поделио пригодне поклоне.

На Бадње вече, у предвечерје рођења Сина Божијег, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Јован са свештенством саборног храма служио је бденије, уз присуство мноштва верника. После бденија владика Јован, градоначелник Крагујевца господин Верољуб Стевановић и председник Епархијског савета господин Радиша Пљакић испред Саборног храма положили су бадњак на ватру, и уз ватромет који су приредили доктори са ВМА и уз песму Дечијег хора Саборног храма свима пожелели срећно Бадње вече. Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.

После приношења бадњака, град Крагујевац и епархија шумадијска су организовали поделу божићних поклона најмлађима.

У само Божићно јутро звона Саборног храма су огласила рођење Богомладенца Христа. Божићну Литургију је служио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење братства Саборног храма.

Свом верном народу желимо срећан Божић, свим страдалницима, болеснима, жалоснима, сиромашнима, заточеницима, прогнаницима. Господ Христос је био прогнаник, изгнаник, у пећини се родио, у јаслама, са невиним животињама, анђелима, пастирима и одатле отпочео мисију спасења света, рода људског, човечанског, грешног. Нека новорођени Богомладенац благослови све вас и унесе у ваше домове радост, срећу, здравље.

ХРИСТОС СЕ РОДИ - ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

јереј Срећко Зечевић